Wat is PMT
PMT, oftewel Psychomotorische Therapie, is een professionele behandelmethode waarbinnen het doen en ervaren centraal staat. Het is een vorm van vaktherapie en er wordt gebruik gemaakt van interventies gericht op de lichaamsbeleving en op het bewegingsgedrag. Het doel van de psychomotorische therapie is gedragsverandering tot stand brengen waardoor (psychische) klachten of problemen minder worden of verdwijnen.
PMT vindt zijn oorsprong in het bewegingsonderwijs en heeft zich ontwikkeld tot de ervaringsgerichte behandelvorm dat gebruik maakt van het menselijk bewegen, bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte activiteiten. Denk hierbij aan sport- en balspelen, boksactiviteiten, fitnessoefeningen, oefeningen uit de gymnastiek en andere manieren van bewegen. Aan de hand van ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, oefeningen gericht op het lichaamsbewustzijn en andere technieken kunnen psychomotorische therapeuten signalen vanuit het lichaam van de klant oppakken, welke kunnen duiden op spanningen.
De PMT heeft 2 belangrijke uitgangspunten, namelijk het relationele bewegingsbeeld en het biospychosociale model.
Het relationele bewegingsbeeld
PMT gaat ervan uit dat de mens en zijn omgeving onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat er een constante wisselwerking is tussen deze twee. Anders gezegd: iemand gedraagt zich op een bepaalde manier als reactie op de situatie waarin hij/zij zich bevindt. Het (bewegings)gedrag van iemand is verbonden met zijn of haar omgeving, het heeft een bepaalde betekenis. Bijvoorbeeld dat ik trillende benen heb(gedrag) wanneer ik op 5 meter hoogte op een ladder sta (omgeving). Maar zo ook iemand die zich bescheiden gedraagt of angstig is (gedrag) in groot gezelschap (omgeving). Een ander voorbeeld is wanneer iemand boos reageert (gedrag) als hij/zij teleurgesteld wordt (omgeving).
Voor de PMT is dit relationeel bewegingconcept bij uitstek van belang. Dit, omdat de doelstellingen van de therapie liggen op het gebied van (betekenisvol) handelen van mensen en niet op het verbeteren van fysiek functioneren zoals bijvoorbeeld het verbeteren van spierkracht.
Het biopsychosociale model
Een tweede belangrijk uitgangspunt is het biopsychosociale model. Dit model onderscheidt 3 aspecten die elkaar voortdurend wederzijds beïnvloeden. Namelijk de biologische, psychologische en sociale aspecten. Deze aspecten spelen mee bij het ontstaan, voortbestaan en herstel van de klachten en een verandering op één van deze gebieden heeft invloed op de anderen. De PMT richt zich juist op de samenhang tussen deze 3 aspecten.
Hoofdpijn (biologisch aspect) enkel als gevolg van een tekort aan vocht zal binnen PMT niet aan de orde hoeven te komen. Bij hoofdpijn als gevolg van een voortdurend verhoogd stressniveau (psychologisch aspect) richt de PMT zich op stressverminderende interventies. Verbetering hierin zorgt er voor dat je juist wel weer op visite gaat bij je vriend / vriendin (sociaal aspect). Daarnaast is het zo dat wanneer je bijvoorbeeld vaak pijn hebt, veel ziek bent of een chronische aandoening hebt, dan heeft dit ook invloed op je stemming en gedachtenpatronen. Iedere gedachte veroorzaakt een fysieke verandering (wisselwerking biologische en psychologische aspecten).
Hoe werkt PMT
Door het opdoen van ervaringen in de prettige en veilige context van de PMT kunnen (onhandige) patronen in gedachten, gevoelens en gedrag zichtbaar worden. Al doende leert men deze patronen te herkennen en te begrijpen en de klachten/problemen anders te benaderen. Vervolgens worden deze patronen bijgesteld en/of aangepast. Ook kan er met nieuw gedrag geoefend en geëxperimenteerd worden om uiteindelijk te integreren binnen het dagelijks leven.
De beste uitleg voor PMT is en blijft om het daadwerkelijk te ondergaan, te ervaren en te doen.